TIPS TIL VALG AV DRIVHUS

IMG_26811

Drømmen om et drivhus og prosessen frem til valg av det riktige, kan være lang og kronglete. Noen synes det er vanskelig og blir frustrerte fordi utvalget er så stort. Jeg pleier å si til kunden at det å være i en prosess med å skulle kjøpe et drivhus er en virkelig luksus og bør nytes. For meg er livet før og etter drivhus et vendepunkt. Nå har jeg vinter i desember og januar. Resten av året oppholder jeg meg mye i drivhuset og nyter godt av lys, frisk luft som de grønne veksten gir og den utrolige følelsen det er å være i ett drivhus. Jeg håper jeg kan bidra med noen tips på veien om du bærer på en liten drøm om drivhus.

Unknown-6

1. Tenk deg godt om!

Hvilke funksjoner ønsker du at drivhuset skal ha. Skal det være et rent dyrkningshus, eller ønsker du å bruke det som en utestue i tillegg til dyrking?

image2[1]

2. Tenk stort!

Jeg har aldri hørt om noen som sier de angrer på at de kjøpte for stort drivhus, men jeg hører ofte om det motsatte. Forarbeidet med såle må lages uansett om du kjøper det minste drivhuset i polycarbonat eller et drivhus på 30 kvm. Når du først er i gang med graving, støping ev leca er det ikke så mye mer arbeid å lage en større såle.

352182

3. Tenk helhet.

Hvor skal drivhuset plasseres? Med et drivhus kan man skape et inntrykk av at hagen er større eller mer intim enn den er i utgangspunktet. Er hagen liten, vil man skape et ekstra hagerom med et drivhus, uansett størrelse. Et drivhus kan også være med på å lage avstand til naboen. Har du en kjempestor hage anbefaler jeg ikke å sette drivhuset alt for langt fra huset. Det må ikke føles som en ren ekspedisjon å komme seg dit. Det kan også være greit å tenke på avstanden til kjøkkenet om du dyrker urter og annet grønt i eller utenfor huset. Ønsker du en sitteplass utenfor med for eksempel grill? Greit å kunne gå inn i drivhuset hvis det kommer en regnskur midt i middagen. Har du plass kan jeg anbefale å lage en liten kjøkkenhage i tilknytning til drivhuset.45856_10151270390351883_914541661_n

4. Design

Hva passer til nåværende arkitektur? Hvordan vil drivhuset se ut når det blir eldre.Unknown-2

5. Vedlikehold

Alle drivhus må vaskes om høsten/ev våren. Pussing av vinduer må til. Jeg kan anbefale en Kärcher vindusvasker. Den gjør jobben til en lek. Kjøper du et drivhus med metallrammer er det kun vasking som skal til. Bakdelen med metall er at drivhuset blir relativt kaldt/varmt på grunn av måten metall lagrer kulde/varme. Kjøper du et drivhus i malt treverk må drivhuset males med jevne mellomrom. Kjøper du drivhus i ubehandlet treverk av god kvalitet har du alle fordeler. Det er vedlikeholdsfritt og du får et varmere drivhus om vinteren og svalere drivhus om sommeren.IMG_2185

6. Takhøyde.

For å oppnå optimale forhold for planter og mennesker i et drivhus er det avgjørende med et stort luftvolum og god ventilasjon. Sjekk at takhøyden er relativ høy, så det ikke blir glovarmt og tett i huset på en solskinnsdag. Husk god ventilasjon. Det enkleste er er helautomatisk lufting.IMG_4312

7. Tenk på miljøet og dermed langsiktig.

Kjøp kvalitet slik at drivhuset kan stå i årtier og glede flere generasjoner. Jeg blir så lei meg når man bruker penger og tid på drivhus som kun holder i noen få år før de bukker under for vind og snø. Vi bor i et værutsatt land og som regel får man igjen for å kjøpe kvalitet. Hør med leverandøren hva de mener er forsvarlig i din del av landet.IMG_1243

8. Gjør et godt grunnarbeid.

Er du ikke spesiellt ”handy” anbefaler jeg å bruke fagfolk til dette. Vi anbefaler at ringmuren stikker 40cm ned i bakken. Solfang har nå knyttet til seg folk som kan levere totalpakke med opparbeidelse av hage og oppsett av drivhus.P1020640

9. Type drivhus

Ønsker du et drivhus av den enklere typen med glass helt ned til bakken med en enkel skyvedør eller et mere ”hus” med grunnmur i tegl eller annet materiale med dobbelt dør? Ønsker du dør i langside eller gavl?

229694_523963337650138_1170369879_n

10. Gulv inni drivhuset.

Her bør man også gå noen runder og tenke på hva drivhuset skal brukes til. Noen lager en helstøpt såle med isolasjon under. Dette krever avløp med fall eller avløp ut av ringmuren. Velger du en slik løsning må man regne med å vaske litt.IMG_2496

Noen velger å lage ringmur og fylle grus/subbus i midten av drivhuset. Legg en duk hvor vann renner igjennom og et lag sand. Legg løse stein i sanden. Murstein, skifer eller hva man måtte ønske. Dette gir god drenering ved vanning av planter.IMG_0626

Noen velger å ha jordbedd på en side inne i drivhuset. Til tomater, druer etc.

IMG_0705

  1. Hva trenger du av ekstrautstyr? Det er vanlig å bestille en benk og hylle til en langside av drivhuset.IMG_0092Lykke til med den spennende prosessen.352184

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.