SMARTE TIPS TIL KJØKKENHAGE

IMG_0467For å nyte godt av en nyttig og fruktbar kjøkkenhage er det lurt å planlegge litt. Det første en bør tenke på er plassering. Hvor i hagen er det mye sol og hvor passer det i hagen å etablere en kjøkkenhage?IMG_1509

Her hos Solfang hadde vi en sydvendt plass som ikke var i bruk. Vi kalte den Kirsebærlunden. Vi tok grep og hyret en anleggsgartner som først felte 20 små og store trær, dro opp røtter og planerte ut.IMG_1511

Vips hadde vi et plant platå og sjøutsikt. Det ble lagt duk under singelen for å unngå at uønskede planter skulle komme opp igjennom grusen.IMG_0566

Et platå ble støp som fundament for et drivhus. Plassen foran drivhuset er vendt sydøst og bugner i sol, derfor heter eiendommen og firmaet vårt Solfang. Perfekt for en kjøkkenhage. Vi valgte å sette opp plantekasser av jern oppå grusen. Fordelen med opphøyde bed er at de er lette å holde fri for ugress. Det er enkelt å holde jorden næringsrik og fruktbar. Jorden blir bekvem/varm tidligere enn på bakken om våren.IMG_0098

En annen fordel med opphøyde plantekasser av jern er at sneglene i utgangspungtet ikke er glade i metall. Ved å ha en tørr og ubehagelig vei med singel først og en metallvegg  de må forsere har man eliminert de fleste snegleangrep.

IMG_2433 (1)

Nederst i kassene har jeg lagt en ekstra barkduk så jorden ikke bare forsvinner ned i singelen. Den er formet litt opp på kantene. Så er de fylt med god jord. Rødbeter og grønnkål stortrives som på bildet. Ønsker du å dyrke gulerøtter eller andre knollvekster som krever jorddybde, kan man tilføye en eller to høyder til på plantekassene.IMG_0624

Gleden med en kjøkkenhage er stor også smaker det så veldig godt. Vi er selvforsynt med salat, grønnkål, rødbeter, bønner, squash, sukkererter, jordbær og masse deilige urter hele sommerhalvåret. Det er faktisk ganske enkelt.Unknown-9

Det viktigste er god jord, sol og nok vann. Her er jeg på toppen av møkkadynga på stallen, der hesten min står. Jeg passer på å ta møkk fra midten av dynga. Den er brent pga varmeutvikling inni haugen og er derfor ikke fullt så sterk som den ferske. Er møkka fersk kan den svi plantene og de dør. Så blander jeg godt med møkk i jorda i bedene, tidlig på våren. Da får regnet skylt igjennom og jorden satt seg. Rundt midten av mai setter jeg ut de ferdige plantene jeg har i drivhuset eller de  jeg kjøper.IMG_1581

I drivhuset bugner det av tomater igjennom hele sesongen. Fire planter holder lenge her.Unknown-7

Det finnes ingen større glede eller matopplevelse enn å nyte egenprodusert mat. Det krever heller ikke alt for stor plass. Med et par plantekasser på en veranda eller terrasse er det faktisk ganske mye en kan trylle frem av gode grønnsaker.12974378_1111362978921421_3379552990711612555_nPrøv da vel:-)

Se vårt utvalg av plantekasser her: http://solfang.no/kategori/hoybed/

 

 

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.