NÅR HAGEN GIR

IMG_6261

Det er en utrolig tilfredstillelse i det at hagen gir tilbake. Vi elsker å pynte med fargerike og velduftende blomster. Det er virkelig terapi i en travel hverdag. Det er bevist at folk blir restituert fortere etter sykdom (spesiellt de som er stressrelaterte), ved opphold i hager. For meg er det et en enorm glede i at alt henger sammen. I våres «toppet» jeg en helling som begynte å bli stappfull av kompost, med hestemøkk fra stallen der hesten min står.IMG_6345

Jeg forer Lupa hele vinteren og hun kvitterer med å gi meg den beste jorden og gjødselen i verden. Hvis jeg skal bruke møkka som jord må jeg grave meg langt inni møkkahaugen, der det syder og koker hele vinteren. Da er møkka brent og plantene tåler den bra. Man må være litt forsiktig for den er krutt. Den bør blandes i annen jord. IMG_6457Nederst i hellinga ble det lagt på et tykt lag med ganske fersk hestemøkk. Squash elsker nemlig kruttsterk gjødsel og kompost. Jeg satte to squash og ett gresskar på hver side av trappen. Jeg gravde stort godt hull til småplantene å fylte det med jord slik at planten skulle venne seg til møkka. Det har tatt helt av. Nå forsyner jeg venner og naboer med nydelige små-squash daglig. IMG_6445

I dag prøvde jeg noe nytt. Jeg fritterte squashblomster og skiver. Det ble himmelsk. Jeg fjernet den grønne stilken og fikk med støvbærerne. Puttet litt mozarella inn i blomsten. Så laget jeg en røre av hvetemel, mørkt øl, salt og pepper og dyppet blomstene i den. Tror kanskje røren min ble litt tynn men det føltes ok for da ble det ikke så tykt lag med frityr.IMG_6449Skivene lå på kjøkkenrull på benken med salt på, en halvtimestid før de ble dyppet i røren. De ga fra seg mye vann. Olivenoljen jeg fritterte i var ikke Virgin-olje. Blomstene ble helt himmelske. Jeg hadde tatt frem et stykke kjøtt men det orket jeg ikke.IMG_6460For en luksus det er å spise seg mett på hva hagen byr på. Skal nok ikke spise frityr hver dag så i morgen blir det en frisk salat fra hagen. Squash er også nydelig rett på grillen og rå i salat.IMG_6455Har du ikke hage men en balkong, kan du dyrke squash i dette høybedet. Høyden er 40cm og har god plass til en squashplante, plantet i f.eks ren kukompost. Da kan du høste squash og squashblomster fra juni til frosten kommer. Planten er også utrolig dekorativ. I BEDDet mitt stortrives verbenaen. Den er super å lage te av, nydelig i pasta og til kjøttretter. Det smarte er at det er hjul under BEDDet så når det begynner å bli kaldt tar jeg verbenaen inn og gir den middelhavsklima hele året. Du finner dette BEDDet og andre hos http://www.solfang.no

 

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.