VÅR I VINDUSKARMEN

 

IMG_5021

Her hos Solfang har vi hatt våren innendørs en månedstid allerede. Jeg synes at våren starter når de første frøene er i jorda. Chillien er den første som blir sådd. Det tok ca to uker før de spirte. Frøene er fra fjorårets chilliplante. Jeg kjøpte den på hagemesse og den heter Gusto Green. Den ene planten ga godt med frukter.IMG_4424Det er ganske god styrke på chillien og planten var veldig lettstelt. Den ble med ned på hytta vår i Danmark i juli og ble overlatt til seg selv fra midten av august. I september så den ut som på bildet.IMG_5098

Etter at jeg hadde gått å kikket lengselsfullt ned i minidrivhuset i en evighet (føltes det som), kom endelig «juleaften».  Små sterke spirer gir virkelig følelsen av at våren er i anmasj.IMG_5198

Fjorten planter ble det av frøene i de to tørka chilliene. De er nå på vei til å vokse seg store og fruktbare. De har til og med vært på weekend-tur hos en venninde mens jeg var bortreist. Vann og lys er veldig viktig nå mens de er så små. IMG_3141

Så fort det ikke er mindre enn -2 grader om natten skal de ut i minidrivhuset i drivhuset. Minidrivhuset er utstyrt med en vamematte som småpottene står direkte på. IMG_3143

En termostat blir satt i jorda på en av pottene og  ønsket temperatur blir stilt inn. Det vil si at temperaturen ikke blir mindre enn det man setter termostaten på. F.eks 10 grader. Plantene vokser ikke like fort her som når det er stuetemperatur hele tiden. Plantene blir friske og lubne og ikke lange og skrantne. Jeg har litt ekstra lys i drivhuset også, slik får plantene ideelle vokse-forhold til langt utpå kvelden.IMG_5197

I dag har jeg sådd tomater. Frøene er fra plantene jeg hadde i fjor. Noen fullmodne tomater som var falt ned, tørket jeg og puttet i en frøpose. Jeg la de uttørkede tomatene i vann å fikk ut noen av frøene. Jeg la alt i jorda også de jeg ikke fikk åpnet skikkelig. Frøene som ligger igjen vil bruke litt lengere tid på å spire men det gir noen tomater som er tidlige og noen som kommer litt senere.IMG_4371

Min favoritt cherrytomat heter Sungold og er helt uunnværlig. Plantene står i drivhuset hele sesongen og gir god avling. Den er også veldig resistent mot meldugg og annet som kan angripe plantene. Smaken er helt fra en annen verden! Jeg tror ikke jeg har smakt bedre tomater noen gang. IMG_1322

Jeg har også tatt stikklinger fra planter som jeg har overvintret. Her er stikklinger av Kjempe Verbena, den Engelske Pelargonen, Lord Bute og en annen orange Pelargon.IMG_2431

Her ser du Kjempe Verbenaen sammen med erteblomsten Cupani. Det er sååå utrolig lettvint å ta stikklinger. Kjempe Verbenaen for eksempel, bruker lang til på å spire og vokse seg store til planter. Ved stikklingsformering får man mange og store planter relativt raskt. Har du noen favoritter så sjekk om det lar seg gjøre å overvintre plantene inne og om de lar seg stikklingsformere. IMG_4425

Her er den nydelige Lord Buten. Morplanten er nå tre år gammel og gir godt med stikkinger. IMG_3148

Her er det bare om å gjøre å få klippet stikklingene av.

Det finnes ikke noe hyggeligere enn å gi bort dine egne favorittplanter til venner og bekjente. Jeg liker også godt å ta frø av egne planter,  jeg får følelsen av å kjenne de og får ett annet forhold til plantene og frukten, enn når jeg kjøper nye frø.

Putt ett frø i jorden og vips er våren her!

Ps. Det er ikke for sent å så chilli enda. Tomater såes mars/april.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

2 svar til VÅR I VINDUSKARMEN

  1. LisaM sier:

    For et herlig blogginnlegg! Fikk skikkelig vårfølelse her nå:) Og den cilliplanten var virkelig imponerende!
    Så fint med det drivhuset i drivhuset! Nei nå ble jeg veldig inspirert!;)
    Selv har jeg priklet Paprikaspirene, og fått tomatfrøene i jorden i dag. Spennende!

    • Takk, det var hyggelig. Paprika har jeg ikke forsøkt meg på men de er sikkert ganske like å dyrke som chillien. Ja drivhus i drivhuset er veldig smart. Slipper å varme opp hele huset. :-

Kommentarer er stengt.