OPPHØYDE BED

Dyrk hva du vil hvor du vil.IMG_0456

Høybed vil gi deg de beste forhold for dyrking av planter og grønnsaker i hagen. Jorden blir ”løftet” opp fra bakkenivå (fra 25 cm til rundt en meter) ved hjelp av  rammer laget av for eksempel tre, stein eller jern. Ved hjelp av det angitte område har du god kontroll på jordkvalitet, gjødsling og ugress.SONY DSC

Et høybed vil være et blikkfang og gi deg variasjon i hagen , på terrassen eller i oppkjørslen. Du kan etablere et eller flere høybed på terrassen eller ved køkkendøren, så har du de vigtigste krydderurtene  innen rekkevidde.SONY DSC

Du kan lage større, avlange plantekasser til blomster og grønnsaker. Hvis du bygger flere høybedkasser oppå hverandre, kan du skape dekorative elementer og dyrke mengder av urter på veldig liten plass.IMG_0467

Ønsker du et lettstellt område (rom) i hagen kan du grave opp litt av jordlaget og legge duk. Plasser høybed rundt i forskjellige former og høyder. Skap mønstre med ganger og bed. Kanskje du har plass til en sitteplass eller benk også.?  Så fyller du på  et praktisk dekke i gangområdene, enten med stein eller flis.  Du kan skjære ut duken i bunnen av høybedene for å nyttiggjøre deg av jorden i bakken. Slik skaper du et vakkert rom i hagen som er dekorativt hele året.SONY DSC

En stor fordel er at jorden i høybedet varmes raskere opp om våren enn jorden i bakken. I høybedet får du de tidligste tulipanene i nabolaget og du kan dyrke flere omganger grønnsaker i sesongen.

Da det er unaturlig å gå oppi et høybed bevarer du jorden lett og porøs noe plantenes røtter setter pris på.SONY DSC

Det beste er at du enkelt har kontroll over ugress og skadedyr. Innvesterer du i et høybed av jern har det i tillegg en avskrekkende effekt på snegler. Sneglene er ikke glade i metall og går som regel en annen vei. Jeg har to høybed, ett i jern og ett i hassel. Da jeg kom fra ferie i fjor var alle Dahliane i bedet med hasselkant spist opp, mens alle Dahliaene i jernhøybedet hadde fått stå i fred.  Det var et høybed uten sneglekant. Disse kan man supplere med og ha et 100%  sneglefritt bed til dyrking av salat og andre utsatte vekster.SONY DSC

Ved vanning slipper du å vanne store områder som bare tiltrekker seg snegler, og plantene får nyttegjort seg vannet bedre i den porøse jorden.HPIM1908

Ved å bygge eller sette flere bedkanter oppå hverandre kan de brukes som murelementer til f.eks avsluttning på terrasser. Samtidig som eldre som sliter med å bøye seg enkelt kan drive sin hagehobby.IMG_0273

En takterrasse kan med høybed bli hele eiendommens hjerte..  Det blir der, vi lever våres liv i sommerhalvåret og hygger oss med naboer, venner og gjester. Det bør være plass til hagemøbler, grill og masser af blomster. En takterrasse uten grønne planter er glissen. Der bør være urter og grønnsker i høybed og krukker så du kan  forsyne middagen eller matpakken med friske råvarer.SONY DSCSe vårt store utvalg av høybed og og valgmuligheter her: http://solfang.no/kategori/hoybed/

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Høybed, Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

12 svar til OPPHØYDE BED

 1. Lilly Frisell sier:

  Hvor får man kjøpt disse høybedkasser? Og hva er prisen?

 2. Hei. De får du kjøpt i nettbutikken min: http://solfang.no/kategori/hoybed/

 3. Marianne sier:

  Hei! Kan man lage noe lignende selv?

 4. Flotte bedd Jeanette! De skal hos meg, med snilekant, til neste år! Nå blir det å få på plass drivhuset som er bestillt hos deg først! Gleder meg! Christin

 5. Jennie-Ann sier:

  Har just laget ett høybedd, längd 230 cm och höjd 40 cm, och planterat vallmo, prydgräs och kaprifol där. Det står på jord. Är det fara för att plantorna kan dö i vinter? Borde jag ha isolerat beddet innvändigt med isopor/sittunderlag eller bobleplast, som man gör med krukor? Tacksam för svar!

 6. Magne sier:

  Hei
  Har murt stort blomsterbed i asak stein, det er ca 60 cm høyt og delvis på fjellgrunn. Lurer på hva jeg fyller oppi, er det lurt å isolere med et lag isopor før evnt lekakuler og jord?
  Hva med fuktabsorberende materiale er det lurt å legge et lag bark i bunn, noen sa dra på fjellet å spa opp torv. Noen tips om hv jeg legger før matjord/blomsterjord mottas med takk 🙂

 7. Karen sier:

  Har du kun jord i ? Eller leca nederst ?

Kommentarer er stengt.