HØNSEGÅRDEN HOS SOLFANG

En del uker har gått siden siste innlegg fra hønsegården. De bitte små kyllingene har vokst seg til ti uker gamle ungdommer. Bakers på bildet ser du Bjørk og Sol, de er begge jærhøner og det er ikke store forkjellen på størrelsen lengere. Blomma som er midt i bildet er min favoritt. Hun må en tur opp i armkroken, for litt kos, hver dag.Det begynnte å bli ekstremt trangt i marsvinburet om natten til 7 kyllinger da de var 8 uker.  Jeg lette etter info om hvordan man fører to flokker sammen og hvor gamle kyllinger bør være. Overalt sto det at de burde være 10 uker.  Det ville ikke være fysisk mulig med mitt opplegg. Du ser størrelsen på kyllingene på bildet da de enda hadde soverom i buret.Da kyllingene var 7,5 og 8 uker tok jeg en del grener og laget et uigjennomtrengelig kratt i et hjørne av hønsegården. Her kunne de små søke ly hvis de store ble for agressive. Det er det jo snakk om herarki og rangordning i hønseflokken. Klara er sjefen og har klart overgangen flott. De første dagene oppholdt de seg sammen bare en halvtime av gangen.Bjørk og Klara fikk lov til å spise opp restene i kjøkkenhagen og gjøre unna gjødslingen før vinteren. Mens de små nøt utelivet og fikk satt sammen rangordningen seg i mellom.I starten sov de små i rugekassene som jeg hadde satt oppå hylla. Selv om rangrdning skal opphøre når høner skal gå til ro om natten fikk ikke kyllingene lov til å sove på vaglen. De klumtet seg sammen i de to rugekassene. Etterhvert var  det ikke plass til alle 7 i kassene.  Da måtte vi få laget en vagel til, vis a vis sjefsvaglen. På bildet tjulåner Sol og Frida sjefsvaglen mens de store er ute i kjøkkenhagen. Nå sover de små på den nye vaglen. Rugekassa har kommet ned igjen. Noe Klara og Bjørk liker godt etter de har værpet ute i sommerhuset en periode.Det er utrolig så oppmerksomme de er på hverandre. Har en funnet en godbit starter det en fornøyelig jakt, selv om det ligger massevis av samme godbiter rundt. Fjørstell er et hyggelig og viktig rituale før de går til ro. Nå er jeg spent på hvor mange haner det er i flokken. Jeg aner det virkelig ikke. Har forsøkt å lese meg frem til hvordan en kan finne ut av det men tror nok jeg må vente til de begynner å si noe. Foreløbig piper de bare.Her er Beauty som er yngstemann i flokken, hun var bare et lite gult nøste i forrige innlegg. Bjørk og Klara er noen timer i kjøkkenhagen hver dag. Det tror jeg er fint for de små. Klara sjefer selvfølgelig og det er bra med en sunn oppdragelse. Men litt «home alone» til å leke er også bra. Blomma prøver ut sjefstilværelsen. Hønsehold er stadig kjempe gøy. Jeg kan sitte å følge med på livet og finner en utrolig ro i det. Så får vi mange gode egg med på kjøpet.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Høner. Bokmerk permalenken.