TREPEONER

Jeg er frelst! Trepeonene er hagens «Rolls Roys», den korte men fantastiske blomstringen  er et høydepungt tidlig på sommeren. Den er vakker i alle stadier av blomstringen. Min første busk eller halvbusk, som den egentlig er, har blitt seks år gammel. Den blomstret først etter tre år og jeg skal love den var verdt å vente på. Trepeoner har en stamme av tre og busken kan bli to meter høy og bred; det kan være lurt å tenke på når man planter den.  Blomsten kan bli stor som en tallerken, og det er et under at det kan komme så mange blomster på noe som minner om en uttørket gren.I de Keiserlige hager i Kina dyrket man peoner for 2500 år siden; det var bestemt at disse buskene var for vakre for vanlige folk. For rundt 1000 år siden begynte man å foredle trepeoner for å få større blomster. De ble også dyrket for røttenes helbredene virkning.Trepeonen er et symbol på alt det gode i livet – kjærlighet, sunnhet, vennskap og fred. Så folkens: den er virkelig verdt en hedersplass i hagen!Jeg har desverre ikke noen navn på mine trepeoner, de ble plantet den gangen jeg ikke forsto at navneskilt er helt nødvendig  når man har mange arter i hagen. Kjenner du igen noen av sortene setter jeg enorm pris på tips om hva de heter.Dette er «siste skudd på stammen» og den blomster for første gang i år. Det ble med denne ene blomsten men jeg venter tålmodig, og vet at den vil glede meg i mange år fremover.

Trepeonene blomstrer før roser og de andre peoner. De er derfor kjærkomne når tulipanene er på hell. De er heller ikke så kravstore når det gjelder lys, så den kan fint stå i halvskygge. Vær forsiktig med gjødsel, og må du gjødsle så bruk kunstgjødsel for å unngå at røttene råttner. Planten skal ikke flyttes.Blanca, Clara og Bjørk hilser. De storkoser seg i hagen men må ligge unna trepeonene mine.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

2 svar til TREPEONER

  1. linebruu sier:

    Hvor kan man kjøpe trepeoner?? Helt fantastisk nydelige!!:)

    • Hei Line. Du kan kjøpe alt av peoner hos Eivind Hansen også kallt Peonmannen.Han driver Hortensveien Staudegartneri i Horten. Her hos http://www.solfang.no/ har vi bare to trepeoner igjen for salg. Vi selger ut planter til sterkt nedsatte priser denne uken. Åpent tor, fre 12-16 og lør, sønd 12 – 15. Velkommen skal du være 🙂

Kommentarer er stengt.