HØYBED

Hurra vi har fått høybed i jern! Med disse høybedene kan du virkelig la fantasien slippe løs i forhold til innredning av hagen og det beste av alt er at du kan dyrke hva du vil hvor du vil. I denne stjernen vil jeg lage et urtebed som skal stå inntil huset, slik at jeg lett kan gå ut å plukke friske urter til matlagningen. 

Denne hageinnredningen med bed og sitteplasser er laget av 2 bed som er 40×40 og 4 bed 80×80. Med to podieplater har man vips, to sitteplasser. De kan tas av ved behov og brukes til planter.  Dette settet passer perfekt på takterrassen min som har vært et glemt og litt trist område de siste 10 årene. Med grønneplanter, en sofagruppe og utsikt utover bunnefjorden blir nok dette favoritt plassen i år. Settet mitt skal være av galvanisert jern.

Det høybedene blir mest brukt til er store bed og dyrkingskasser. I Norge har vi mye stein og lite jord. Plasserer du kassene på et solrikt sted og fyller de med ny og næringsrik jord kan du dyrke hva du vil. Her vil alle vekster elske å vokse. Gleder meg til å få skikkelig orden i kjøkkenhagen i år!

Ønsker du et høyere bed enn 25cm setter du to bed oppå hverandre eller er du plaget med snegler, bestiller du bare bed med sneglekant. Vinkelen på denne kanten er slik at sneglene ikke kommer rundt og oppi bedet. Så nå kan det dyrkes grønnsaker som ikke er slimete og småspiste. Jeg så slike kanter for mange år siden i plukkhagen på Karen Blixens, Rungsted og har ønsket meg dette siden.

Du kan velge alle bedene i råjern eller galvanisert jern. Råjernbedene er sølvfargede ved levering og må stå ute en periode for å oppnå den rustne overfalten. Man kan vaske råjernbedene med aceton for å fjerne et fettlag og dermed vil du få den rustne overflaten raskere. Men jeg synes de ruster relativt raskt uten å gjøre dette.

Lager du et område med singel rundt bedene vil du ha god oversikt over eventuelle innpåslitne snegler. Ikke vil de like seg på det tørre, ruglte underlaget heller. Jeg synes dette er veldig lekkert hvis men har et litt stramt hus. Tenk deg hvilke fargerike firkanter du kan få med bugnende dahliar og pyntekorg oppi disse bedene.

Med denne pyramiden kan man lage en ny installasjon hvert år. Jeg ser for meg å plante slyngblomkarse, sjokolade-cosmos, salvie og prydgress her. Et opptammet tre kan fint få plass i øverste etage. Kanskje et prydepletre, det kan se riktig flott ut utover høsten og vinteren med de små eplene. 

Her følger litt bilder til inspirasjon til bruk for romdeling, skjerming og innredning med grønnt i golde byrom.

Fint å bruke i stedet for mur. Her får du også en raus mengde jord oppe i kassene.

På bytak kan det innredes med grønt og kjøkkenhager. Urban gardening kommer for fullt og det føles veldig riktig med selvdyrket og kortreist mat.

I slike skal klokkerankene få boltre seg i sommer. 

Velkommen til nettbutikken for å se alle typer høybed og priser http://www.solfang.no/kategori/hoybed/

God helg!

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Høybed. Bokmerk permalenken.

2 svar til HØYBED

  1. Tilbaketråkk: Blåveisen er kommet! « LilleLam's Blog

  2. oliviashage sier:

    Reblogged this on Olivias hage and commented:
    Fantastiske Høybed! Skulle så gjerne hatt råjernsbed i dobbel høyde i 5 meters bredde utefor kjøkkenvinduene. Satser på storpremien i lotto på Påskeaften 😀

Kommentarer er stengt.