PLANLEGG ET BED

De første frøene er kommet i jorda. Det er frøene til den vakre «Verbena Bonarensis».  Frøene er mikroskopiske men plantene skal rage bakerst i bed og sammenplantinger i år. De blir nemlig opptil 150cm høye. De bruker tid på både å spire og vokse seg store .Det jeg tenker på når jeg skal planlegge et bed er at det skal blomstre i bedet hele sesongen, og at mest mulig av synsflaten er dekket med blomster fra øverst til nederst. Lange stilker med bare blader er ikke så spennende, ei heller bare jordflekker som må lukes.

Verbena er derfor en selvskreven bakgrunnsplante i bedet. Har du bedet inntil en vegg vil de vevre blomstene komme enda bedre til rette. Jeg skal ha verbenaen plassert bak min favoritt rose, David Austin rosen «William Shakespeare», den er remoterende og blomstrer i flere omganger.Ved siden av vil jeg ha noen planter av Dahliaen, «Bishop of Canterbury» som har et mørkegrønnt og kobberaktig blaverk.Denne ble jeg helt vill med i fjor. Jeg plukket inn blomster i bøtter og spann og den ga bedet dybde og interesse.

For at bedet ikke skal bli for ensformig i fargeskalaen vil jeg ha noe som lyser opp. Jeg har ikke helt bestemt meg men det det står mellom to sorter pyntekorg.Dette er sorten Sweet Sixteen som er meget feminin og lett sammen med de andre «litt tunge» blomstene. Ellers ble jeg veldig glad i den orange sorten Polidor i fjor. Den lyste så flott opp mellom purpursolhatten og dahliane. Tror kanskje jeg må så både rosa og orange pyntekorg…….

Andre planter som egner seg forann roser er greanium og hagepoppelrose.Som bunndekker er den blå dusksalvien selvskreven. Den blomstrer lenge og kan såes direkte på vokseplass i mai.  Forglemmegei  er også fin som bunndekker. Den har det med å spre seg, men den er ikke vanskelig å fjerne.

Men først er det bare å glede seg til løken som ligger klar under snøen. Frø til verbena, pyntekorg, purpursolhatt og dusksalvie får du kjøpt hos Solfang.no. Knoller til dahlia blir lagt ut for salg i mars og roser får du i butikken til Solfang på Nesodden i mai.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok og merket med , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til PLANLEGG ET BED

 1. Tigertina sier:

  Her var det mye lekkert! 😀

 2. Kathrine Ellingsen sier:

  Hei og for en flott side du har! Kom tilfeldigvis over den, er veldig hageinteressert. Har du et tips til et «håpløst» bed å plante i? Det er på ca 8 kvm og skrår ganske bratt fra en lav mur på terrassen og oppover mot hagen og gressplenen. Jeg har lurt på lave roser og lavendel – hva tror du om det? Slyngroser går jo ikke – de vil bare lene seg feil vei. Veldig glad for tips!
  Vennlig hilsen Kathrine Ellingsen, Oslo

  • Hei Kathrine. Det høres ut som at Lavendel kan være planten å gå for i dette bedet. Skrånene bed vil si at øvre del av bedet fort blit tørt. Lavendel krever egentlig bare litt jord med mye sand og sol for å trives. Du kan eventuellt ha noen lave roser som f.eks klaserosen, Rosa `Tommelise`den blir 40cm høy og er blomsterrik og nøysom. 🙂 Jeanette

   • Kathrine Gram Ellingsen sier:

    Tusen takk for svar! Da gleder jeg meg til det blir vær til å gå igang! 🙂

    mvh Kathrine E.

 3. Jon sier:

  Hei Jeanette! Fin blogg med mye spennende! Jeg har et sånn typisk Nesodden-problem hvor jeg har vasket frem fjellet/svaberget og står igjen med en grop som er 10 cm dyp, åtte meter lang og en til halvannen meter bred. Regnvann renner naturligvis ikke bort, og på sommerstid kan det bli veldig tørt. I gropen bak som er litt dypere trives iris av den gamle typen kjempebra sammen med en hengepil, men hva gjør jeg foran??? Plen og rullestein kommer etter fjellet. Beste hilsen Jon

 4. Hei Jon. Ja her har du en utfordring. 10cm dyp jord er ikke mye å dyrke i og fra å stå under vann til å bli knusktørt er jo som himmel og hav. Hva med å bygge opp en liten kant med f.eks torvblokker så du får litt mere jord å boltre deg i? Forslag til planter er å bruke noe som naturlig vokser i området. Du må nesten prøve deg frem men jeg ville forsøkt med begner, prydgress, gressløk, ramsløk og engtjæreblom. Takløk trives i tørre fjellbed.
  Vet ikke om dette var så mye til hjelp men lykke til!

 5. Jon sier:

  Hei, fine tips! Da prøver jeg og gir deg en tilbakemelding 🙂

Kommentarer er stengt.