DAHLIA / GEORGINER

Kjært barn har mange navn. Jeg personlig synes blomsten fortjener det feminine navnet Dahlia, som man bruker i våre naboland, Sverige og Danmark. Derfor omtaler jeg de videre som Dahlia. De er sensommerens og høstens suverene dronning.

Det er vanskelig å kåre noen favoritt men jeg må innrømme at i år er denne Bishop of Canterbury som har gledet meg mest. Den kom tidlig i bomst og har kommet med et vell av blomster siden Juli. Bladverket er mørke grønt som  går over i en mørklilla fargetone.

Den har en fløyelsaktig blomst med en uutgrunnelig farge som forandrer seg i lyset. Denne er et must i hagen min fremover.

En annen nykommer i samlingen i år er denne Winter Springs Dahliaen. Den tilhører familien Kaktusblomstrende som har spisse kronblader. Fargen er delikat hvit/rosa/lilla.

Boy Scout er en Dahlia i familien Ball. Den kommer med mindre og tette blomster, formet som en ball. En anne fin sort i familien Ball er Evelyn, som har hvit blomst med rosa kant.

Akkurat nå er det denne Dahliaen som er høsthagens fyrverkeri. Den lyser opp hvor enn du står i hagen og er virkelig et blikkfang. Manhattan Island tilhører familien Dekorativ og er i tillegg en Dinner Plate Dahlia, som kommer med ekstra store blomster. Den største jeg har målt i år var 22 cm i diameter.

En annen Dinner Plate er denne hvite Fleurel. Min plante knakk desverre tidligere i år og har derfor brukt lang tid på å komme i blomst igjen. Dahlia må støttes opp og spesiellt de store Dinner platene krever ekstra støtte.

Seduction har også innfridd forventningene og har kommet med et vell av blomster og har enda en 20talls knopper på gang. Det er også en dekorativ sort men har mindre blomster enn Dinner platene. Den kommer med blomster opptil en 12 cm i diameter.

En gammel sort i min hage er denne Kaktusblomtrende Rip City. Den går for å være en av de mørkeste Dahliane. Den fløyelsaktige blomsten er utrolig fin å bruke i buketter. Den kommer også alltid med enorme mengder blomster og er en nøysom sort. Ønsker du tips om hvordan du lykkes med Dahlia / Georginer kan du gå inn her: http://www.solfang.no/tips/dahlia/

Jeg gruer meg til den første frostnatten setter en stopper for videre blomstring. Jeg følger derfor flittig med på værmeldingene og pakker plantene inn i fleece-poser hvis det er fare for nattefrost. Ved hjelp av dette har jeg flere år hatt blomster i hagen til ut i November måned.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til DAHLIA / GEORGINER

 1. Det finnes jo ikke noe finere enn georginene 🙂 (hehe, jeg sverger til den versjonen av navnet)
  Du har plukket frem en hel rekke her som jeg ikke har. Uff, skal bli vrient å overholde neste års løfte om å ikke kjøpe flere georginer…..

  Her er det også vill flor i georginebeddet, det er lov å håpe det ikke blir frost nå som meldt, men uansett så tror jeg jeg må grave de ned før den tid for på onsdag kommer gravemaskinene!

  • Ja vi får kalle de vakre plantene hva vi selv ønsker og de heter jo faktisk georginer på Norsk. Lykke til med hageprosjektet med gravemaskiner og alt. Det blir jo virkelig å starte med blanke ark til våren da 🙂

 2. Mariann sier:

  De var flotte alle sammen. Jeg har også Bishop of Canterbury. Rip City var virkelig mørk og lekker. Lurt å beskytte de mot den første frosten, slik at du får glede av blomstringen så lenge som mulig.

 3. Tigertina sier:

  Her var det mye vakkert! =D

 4. Eldbjørg Kjærnsmo sier:

  Tok de opp i dag, knollene ser store og fine ut, skal ikke dele de i år. Har ikke kjeller og
  ingen frostfrie steder ute, så jeg lurer på om det går og ha de i en kurv/kasse under min seng?. Noen som har prøvet det. Eller’s kan jeg ta de på hytta, der er det frostfri kjeller.

 5. Anne Marit sier:

  Så mange fine du har! Særlig godt likte jeg Rip City og Winters Spring! Må nok notere disse på ønskelista til neste år! Jeg har gravd opp mine røtter nå, de har fått en omgang med vannslange og så ca en uke i garasjen for opptørking! Alle knollene har vokst enormt i sommer, selv de som ble sådd i vår!

  Det er noe helt eget ved georginer eller Dahlia! Jeg gjorde noe jeg ikke pleier i vår, nemlig å forkultivere, og det gav lenge og stort blomsterflor….

  Gleder meg allerede til neste års blomstring!

 6. Nå er mine dahliar tatt opp og erstattet med løk. Gleder meg allerede til neste år! Eldbjørg, jeg fikk netopp høre fra en kunde som fortalte at hennes besteforeldre alltid oppbevarte knollene under sengen om vinteren. Så det er fullt mulig.

Kommentarer er stengt.