MONETS VERDEN

Jeg sitter ganske målløs etter et besøk i Monets hus og hage i Giverny. En følelse av å ha vært i en annen verden, full av estetikk og farger. Da jeg kom inn i den gule spisestuen, gispet jeg. Hva farger, rom og lys kan gjøre.

Det er ikke lov å ta bilder inne i huset. Her ser du det store vinduet i hans «studio-sitting room» og i etagen over er soveromsvinduet til den store mester.

Utsikten fra soverommet. Hagen er full av stier og bed. Her gikk Monet rundt i arbeidspausene. Her plukket han også inn blomster han kunne male når været ikke var så bra.

Gangveien ned fra hovedinngangen er storslått. Med rosenbuer og bakken dekket av blomkarse. Blomstene i bedene på denne tiden av året, består av mengder av dahlia, solhatt og solsikker mm.

Fargesammenstningene i bedene er storslåtte og alle har forskjellige fargevalører. Legg merke til krokusen som står og blomstrer i plenen nå.

Jeg falt helt for gjerdet rundt denne hagen. Her er det brukt formklippet eple og pæretrær til å danne rammen rundt. Slik får man et gjerde en kan høste frukt av på flere måter. Monet var på leting etter det perfekte stedet for han å jobbe. I Giverny fant han en storslått natur, en uberørt landsby med jorder og store kjøkkenhager plassert langs elven med broer og gamle hus murt av stein.

Innsjøer, myrer, tette tepper av vill iris og to åser med forskjellig uttrykk. En med aprikostrær, mais åkre og sjøer av valmuer og den andre bratt og full av mørke trær som ofte ga et blått skjær.

Monet var opptatt av Japansk kunst og kultur. Foruten hans egne bilder er hjemmet pydet med japanske trykk fra 1800 tallet. I den nedre delen av hagen laget Monet sitt tredje studio «Det store vannlilje studio».

Her er inngangen til den japanske hagen. Legg merke til den grønne fargen som går igjen på vinduer, benker og broer over hele eiendommen.

Hengepil, vannliljer og den japanske bro i enden av studioet. Her kunne han studere lys, vann og vegitasjon i fred og ro.

Jeg føler meg beriket som menneske etter denne opplevelsen og kan varmt annbefale en tur i Monets verden. Ta tog fra Gare Saint-Larzei i Paris til Vernon. En liten by med spennende butikker og hyggelige spisesteder. Her kunne jeg absoutt tenke meg å overnatte. Ta buss herfra til Giverny. Liten pittoresk landsby hvor alt er bevart og i Monets ånd. Her finner du hyggelige spisesteder og et flott museum.

Vi spiste på et lite familiedrevet hotel La Musardiere http://www.lamusardiere.fr/giverny_accueil.php?lang=en   Her vil jeg bo neste gang.  Bon voyage!

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

2 svar til MONETS VERDEN

  1. dette må ha vært en strålende tur!! Fikk du kjøpt bilder fra interiøret? takk for en trivelig medopplevelse. vennlig hilsen — britt løchting

    • Takk for hyggelig melding! Ja det var en fantastisk opplevelse. Jeg fikk kjøpt noen postkort med bilde av kjøkken og spisestue, Jeg kjøpte også en bok om Monet, huset og hagen.
      Det er spennede lesing. Jeg skal tilbake, kanskje våren når Blåregnen blomstrer……

Kommentarer er stengt.