KLOKKERANKER

Klokkeranken er en dronning blandt de klatrende plantene. Med sin utrolige hastighet er den virkelig imponerende. Fra frø til en kjempeplante på 3 -6 meter blir den på noen få vår og forsommer uker. Virkelig et under.

Ikke mindre imponerende er de fantastiske blomstene den byr på. I England blir blomstene kalt «kopp og skål»  mens vi velger å kalle de klokker. Frøene bør legges i vann et par timer før de sås. Husk å legg de horisontalt i den gjennomvetede jorden. Sørg for at jorden er lett og porøs rundt frøet. Dekk til med gjennomsiktig plast eller lokket på minidrivhuset. Når du vanner setter du pottene på et brett og heller vann i brettet. La pottene selv trekke vann og la vær å vann ovenfra. Husk å hell ut overskudds-vannet etter en halv time. Frøene kan råtne hvis det blir for fuktig.

Klokkeranken må ganske tidlig få noe å klatre i. Har du et par krukker med klatrestativ kan de settes på hver sin side av inngangspartiet, vel og merke hvis det er solvendt. Snart vil de klatre opp og dekke overbygg og gi en fantastisk «Velkommen til oss» hilsen. Jeg har sett dette en gang og jeg bare vet at jeg en gang må jeg ha meg et inngangsparti som er sydvendt, bare på grunn av dette. Hos oss dekker klokkerankene verandarekkverket som er 16 meter langt. Har fem potter plassert  med jevne mellomrom. Det ser ikke dumt ut dette heller. Husk å vær raus med gjødning og vann.

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

18 svar til KLOKKERANKER

 1. supert!
  Jeg elsker når det gror fort og raskt blir til noe!
  Er de vanskelige å så – hvor kan man kjøpe «ferdigvarianter»???
  C

 2. Jessica sier:

  Hei – er de stauderher i Norge (Oslo) eller må de såes på nytt hvert år? Høres fltt out for et par plasser hvor jeg ikke klarer å få klematis til å ‘ta’ 😉

  • Hei Jessica. De er ettårige men kan visst overvintre innendørs 🙂

   • Hans trædal sier:

    Min kone fikk en Klokkeranke av en veninne i fjord.Den plantet vi i en stor potte.Da høsten kom klippet vi den ned til ca.2meter og tok den inn. I mai tok vi den ut igjen. Nå er den 4 meter og full av blomsterknupper.Potten står i en tro som vi tømmer vann i. Nå drikker den
    1liter vann hver dag.

 3. Mamma og mer sier:

  Jeg sådde en haug med klokkerankefrø tidlig i februar og nå holder de på å ta over (det nyinnredde) planterommet. De er utrolig livskraftige og vokser og vokser. Jeg ble fristet til å prøve å sette en klokkeranke ved inngangspartiet etter å ha lest posten din Jeanette. Inngangen er sydvendt men deler av den faller i skyggen pga huset. Hmm kanskje jeg skal prøve å sette på den ene siden? Veldig fristende. Jeg gleder meg til å se denne skjønnheten i blomst.

  Jeg er ganske uerfaren hageeier og frøsåer, og klokkeranker sies å være vanskelige, men hos meg så er det de frøene som har spirt lettest og klart seg med periodevis vanskjøtsel pga. reiser. Tror dette kommer til å bli en favoritt.

 4. Så gøy at det spirer og gror! Du kan jo prøve å sette noen på den andre siden også. Hvis de står i potter kan de jo flyttes, hvis de ser ut til å mistrives. De vil nok ikke blomstre like mye som de som står i solen…. Mine er også blitt kjempe store og skal snart ut i det fri! For en herlig tid:-)

 5. Hild sier:

  Det er dessverre ganske ofte at den ikke setter blomster. ganske kjedelig å ha en stor og frisk plante med bare blad. Hva skjer??

 6. Villvinia sier:

  Jeg sådde disse i fjor og alle spirte så de hold på å ta over over planterommet. Dessverre kom ingen av dem i blomst så jeg håper på bedre lykke i år. Når jeg leser posten din Jeanette kom jeg på at jeg skulle ha lagt dem i vann. Jeg gjorde det i fjor, men har glemt det i år. Blir spennende å se om det blir noen spiring likevel.

 7. Hei dere! I fjor hadde vi en sommer utenom det vanlige. Det var jo ikke sol. Klokkeranken er avhengig av sol for å komme med blomster. Ellers trenger den kun vann og jevnlig gjødsel. Vi får satse på en vang, varm og solfyllt sommer i år. Frøene dine skal nok spire det tar bare litt lengere tid. God morsdag 🙂

 8. Marit sier:

  Hei.
  Kan jeg bestille klokkeranke frø i din nettbutikk og er jeg for sen til å plante de nå? Har egentllig bare et kjøkkenbord de kan stå på,men er sol heile tida.
  Marit 🙂

 9. Hei Marit
  Det er ikke for sent å så Klokkeranker nå. Du har til og med noen uker på deg men får du først frøene i hus ville jeg sådd med en gang. Tidligere kommer plantene i blomst. Du kan bestille frø hos http://www.solfang.no og forholdene du beskriver høres helt topp ut. God vår!

 10. Marit sier:

  Hei.
  Har en veranda hvor det er sol hele dagen og jeg tenkte og ha klokkeranken i krukke på hver side av døra. Det jeg lurer på (er ikke så erfaren……) er om jeg kan ha 4 klokkeranker i hver potte og i såfall hvor store må pottene være da?
  Håper på å få til disse.
  Marit 🙂

 11. Marit sier:

  Hei igjen.
  Hva slags klatrestativ er det du bruker på klokkerankene på bildet over? Ser ut som tau……..

Kommentarer er stengt.