DAHLIA/GEORGINER

En fordel med å forkultivere knoller er at du kan nyte deres eventyrlige blomstring over en lengere periode. Når det har blitt litt høyde på planetene, bryr ikke sneglene seg om dem heller. Ellers er Dahlia-skudd virkelig namnam for Iberiasneglene. Noen kvier seg for plantene fordi de må oppbevares frostfritt. Jeg mener man bør ta seg bryet. Det er heller ikke ulovlig å nyte de kun en sesong, for så kjøpe nye knoller neste år. Det gjør man jo med Marguritter.

Knollene kan være litt tørre når du mottar de. Jeg pleier å legge de i litt vann en times tid før jeg planter de i en flerbrukskurv. Knollene har en avklippet topp og denne skal peke oppover når du planter. De små soppaktige knollene er anemoner. De ble også lagt i bløt.

Du trenger ikke mye jord for å forspire. Knollene skal bare såvidt dekkes med jord. Spissene kan også godt stikke opp over jorda. Jeg har satt knollene vel tett, det ble plass til 6 knoller og 20 anemoner i en flerbrukskurv. Jeg må flytte på de senere når de trenger mere plass. Da har jeg også mere plass for da er drivhuset i gang. Knollene kan godt settes ut på dagtid etterhvert men husk de tåler ikke frost. God helg!

Om Jeanetteshage

Grunnlegger og daglig leder av Solfang.no. En av landets ledende nettbutikker for deg som er opptatt av det som spirer og gror.
Dette innlegget ble publisert i Jeanettes dagbok. Bokmerk permalenken.

7 svar til DAHLIA/GEORGINER

 1. Mamma og mer sier:

  Hei Jeanette,

  Så glad jeg ble da jeg så at du har startet egen blogg. Jeg liker estetikken din slik den kommer til utrykk i utvalget av produkter hos Solfang, så jeg gleder meg til å følge bloggen din og bli inspirert.

  Apropos anemoneknoller, jeg kjøpte noen poser med anemone og ranunkel knoller i Spania for et års tid siden, som aldri kom i jorden. Det er kanskje ikke noe liv i dem nå, men jeg tenkte uansett jeg skulle forsøke. Å legge dem i vann et døgn høres ut som et bra tips, det skal jeg prøve.

  Spirer du dem i romtemperatur og flytter dem deretter over til et kjøligere rom (jmf. frø)? Jeg tenkte jeg skulle bruke vanlig såjord, hva tror du?

  Beste hilsen,
  Therese

 2. Hei Therese. Takk for hyggelig hilsen. Jeg er usikker på om det er liv i Anemonene dine men det er jo absolutt verdt et forsøk. Ja jeg spirer i romtemperatur også flytter jeg de kjøligere. Du bør bruke god næringsrik hagejord.
  Jeanette

 3. Mamma og mer sier:

  Hei igjen Jeanette,
  Takk for tilbakemeldingen. Jeg tenkte kanskje jeg måtte begynne med såjord og deretter plante om til hagejord (jmf. frø), men nå kjører jeg på med hagejord med en gang. Knollene går i vannet i dag!

  Therese

 4. Benedikte sier:

  Hei. For en vakker og nyttig blogg du har. Denne kommer jeg til å følge nøye. Jeg hadde en rekke ulike dahlia i hagen i fjor som jeg har latt overvintre frostfritt inne i kjelleren min. Jeg ser nå at de er temmelig uttørket – er rynkete som svisker. Tror du det er liv i dem? Vil det kanskje hjelpe å legge dem i vann en time eller to? Har det vært for varmt for dem i kjelleren? Jeg fjernet all jord, pakket dem inn i avispapir og la dem i pappesker. De har stått ganske mørkt.

  Mvh
  Benedikte

  • Takk for hyggelig melding Benedikte! Du skal se det er liv laga for knollene dine! Du kan skrape litt forsiktig med neglen på det ytre laget. Da kan du sansynligvis se at det er fuktig å fint innenfor. Jeg begynner å gi litt vann etter jul. En halv liter på ca fem knoller. Så litt en gang i mnd frem til jeg setter de i jord. Dette er min egen oppskrift men det fungerer bra. Har de i vanntette flerbrukskurver. Høres også helt riktig ut det du har gjort og et par timer i vann før du setter de i jord vil gjøre undreverker. Lykke til og blir glad for å høre hvordan det går!
   Mvh Jeanette

   • Benedikte sier:

    Hei igjen.
    Betyr det at du lar dem ligge utildekket i flerbrukskurven etter den første vanningen og lar dem ligge slik fra vanning til vanning, inntil du setter dem i jord? Jeg trenger å få inn dette med teskjeer. Ønsker nemlig så inderlig å redde mine dahlia.

 5. Hei ja det stemmer. Men nå er det bare å legge de i litt god jord og vanne. Settes lyst og kjølig. Gjerne øst eller vestvendt. Du kan godt vente et par uker med å sette i jord hvis du ikke har helt egnet sted å sette de.

Kommentarer er stengt.